Seeniormehed reisisid Seto kuningriiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto Kuningriigi päev Mikitamäel.
Seto Kuningriigi päev Mikitamäel. Foto: Erakogu

Selle suve 2. augustil võtsid Tartu seeniormeeste klubi liikmed ette sõidu kaugesse välisriiki, kus eriti tihti ei käida. Suurearvuline setu kultuuri austajate delegatsioon 33 osavõtjaga külastas XXI Seto Kuningriigi päeva Mikitamäel.

Reisil tuli ületada mitu jõge ja silda: Emajõgi, Võõpsu jõgi. Kui sõitsime läbi Ahja, meenus Fridebert Tuglas ja tema „Väike Illimar“. Räpinas vaatasime eemalt esimest paberivabrikut, mis praegugi töötab. meelde tuli ka talupoegade ülestõus Räpinas XVII sajandil.

Setumaa piiril anti meile ühepäevane viisa kuningriiki. See maksis 3–5 eurot vastavalt näole ja mida kinnitas käepael. Viisa andis piiramatud liikumisvõimalused kogu kuningriigi territooriumil ja osalusõiguse kõigil üritustel.

Mikitamäe kooli territooriumil ja staadionil oli rahvast omajagu. Setukesed oma rahvariietes paistsid kenasti silma, eriti naised sõlgede ja ehtekuhilatega, kus oli kilo9de viisi hõbedat. Kehtis kuiv seadus riigimonopoli toodete suhtes, kuid kohapealset õlut, kalja ja hansat võis maitsta küll ja kaasagi osta. Üks degusteerija ütles hansa kanguseks olevat 63 kraadi. Tundus kange küll ja maitse oli mahe.

Päeva juhtis Riigikogu liige Inara Luigas. Esinesid leelokoorid, pillimehed, karguskargajad ja kasatskilüüjad, käsitöömeistrid ja näputüütegijad, sõiramaitsjad nig vägilased. Teiste seas proovis jõudu ka meesteklubi mees Ilmar Kaasik, kes saavutas koha esimese kümne seas. Palju oli söögi- ja joogimeistreid. Võis osta suhkruvatti, hapukurki ja kuulsaid Setumaa sibulaid, küüslauku ning maitsvat lõunasööki. Suur tung oli kuulsate setu savinõude ümber. Kausid olid kenad ja kõlisesid ilusasti.

Ülemsootska valimisel astusid puupakkudele kaks konkurenti: Inora Luigas ja Annela Laaneots. Seto kuningriigi uueks Ülemsootskaks valiti Mikitamäelt pärit Seto laste kooli eestvedaja Annela Laaneots. Tema juurest alguse saanud nöörist kinni haaranud pooldajaid oli rohkem. Uue Ülemsootska esimeseks tööks sai Seto Kuningriigi paraadi vastuvõtmine. Järgmised Ülemsootska valimised Meremäel toimuvad järgmise aasta 1.augustil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles