Pensionipõlve väljakutse – armuda endasse uuesti

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanapaar tantsimas.
Vanapaar tantsimas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Noorusliku ja hoolitsetud ­väljanägemise nimel tasub vanemas eas oma garderoobi soetada omavahel ­sobituvad ­soojades ja pehmetes ­pastelsetes ­toonides ­seelikud, ­püksid, ­kostüümid ja kampsunid, sekka mõni ­värvikam lisand, näiteks sall või rätik.

Pärnu rõiva- ja vintage-äri Zigrimigriz perenaine stilist Anne Laar-Iljin julgustab hea välja nägema igal ajal ja igas eas. „See tõstab enesekindlust, sest siis seisame sirgemalt ja räägime veenvamalt ning mõjume kokkuvõttes elutervemalt,” on ta veendunud.

„Riietumine ja isiklik väljanägemine ei ole seotud sellega, kas on järgitud viimast moodi või kulutatud palju raha,” ütleb Anne, kes müüb kvaliteetset teise ja esimese ringi rõivakaupa. Tema eesmärk on pakkuda kvaliteetsest materjalist ja hästi õmmeldud rõivaid eri kehavormidega ja igas vanuses inimestele.

Anne rõhutab, et alati on moes sätitud ja puhas naiselik-mehelik välimus, kammitud ja pestud olek. See väljendab austust enda, teiste ja kogu ümbritseva vastu.

Meie kehad muutuvad

Anne sügavam huvi rõivastumise vastu sai alguse kodust. Ta mäletab oma ema korrektse naisena, üll hoolikalt valitud rõivad, juuksed soengus ja näol kerge meik. Isegi naabrinaise juurde sisse põigates ei teinud tema ema välimusele allahindlust.

Anne isa töötas terve elu masinatehases valutsehhis, mis tähendas, et tööpäeva lõpus pidi ta end põhjalikult küürima. Aga pärast tööpäeva oli ta šikk triiksärgimees ja seda kuni elu lõpuni. „Isa oli mul suurepärane ülikonnakandja. Tema garderoob koosnes kolmest ülikonnast, lisaks viigipüksid, triiksärgid, villane mantel, mütsid, kotid ja kingad,” loetleb Anne.

Moeteadlikkust ja õmblemist õpetas Annele kaheksa aastat vanem õde. Õmblusoskus viis omakorda materjalide ja lõigete maailma. Viimased kümme aastat ongi Anne tegelnud rõivaste abil inimeste kaunimaks muutmisega. Tema pidevalt uuenevast kollektsioonist käiakse rõivaabi küsimas nii lähemalt kui ka kaugemalt.

Anne sõnul hakkas ta oma ema riiete valimisel aitama, kui ema sai 60. „Mul tekkis selline huvi. Jälgisin, kuidas inimkeha aastatega muutub. Seisime emaga kõrvuti peegli ees ja võrdlesime teineteist. Fotodel nii sihvakas ja sirge ema muutus üha töntsakamaks. Gravitatsioon teeb oma töö,” jutustab stilist.

Meie kehad muutuvad ja seetõttu tuleb üle vaadata ka garderoob. Anne ema puhul tähendas see mingil määral uusi esemeid, aga põhiliselt olemasolevate rõivaste ümbertegemist ja kohendamist. Palju lühendasid nad pluuside alumist äärt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles