Kindlustus annab kindluse

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravikindlustuskaart.
Ravikindlustuskaart. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti haigekassa soovitab igale Euroopa Liidus tehtavale välisreisile kaasa võtta Euroopa ravikindlustuskaardi, mida saab tellida nii portaali eesti.ee kaudu, meili teel kui ka haige­kassa esindusest. Kaardi kättesaamine võtab umbes nädala. Kui aega napib, siis võib kaasa võtta paberkandjal asendussertifikaadi.

Samuti soovitab haigekassa sõlmida reisikindlustuse, mis katab vajadusel visiidi­tasud ja riikidevahelise transpordi kulud. „Mõlemad kulud võivad ulatuda sadadesse eurodesse,” seisab Eesti haigekassa kodu­leheküljel.

Kuigi Getter Koobase ega tema lähedastega pole reisi ajal midagi juhtunud, on ta küll ja küll kuulnud lugusid sellest, kui vajalikuks on osutunud reisi eel tehtud kindlustus. „Olen seda peaaegu alati kasutanud ka iseseisvalt reisides,” väidab ta. Tihtipeale nõuab kindlustuse tegemist reisikorraldaja.

Kindlustusfirmade reisikindlustuse tingimused on väga erinevad. ERGO isikukindlustuse grupi juhi Annika Mällo ja aktsiaseltsi Seesam Insurance arendusosakonna juhi Kaie Heido sõnutsi neil vanuse alusel mingeid erisusi pole. Samuti pole vahet, kas reisitakse bussi, auto või lennukiga.

Salva reisikindlustuse osakonna juhataja Epp Ulfsaki ütlemist mööda on nende reisikindlustuse ainuke erinevus selles, et alates 65. eluaastast loevad nad kindlustatut kõrgema riski kandjaks ning mõnevõrra suureneb tema kindlustusmakse. Ulfsak viitab eakate suurematele terviseriskidele ning juba välja kujunenud haigustele. „Krooniliste haiguste ägenemise korral katab kindlustus ravikulud vaid limiteeritud ulatuses, Salvas on selleks summaks 1500 eurot,” täpsustab ta.

Kindlustusettevõtted soovitavad eakatel hästi läbi kaaluda, kas nende tervislik seisund võimaldab läbi teha bussireisi, nii et see kulgeks vaevade ja valudeta. Kahtluse korral julgustavad nemadki perearstiga nõu pidama.

Salva kindlustajate kogemust mööda esineb terviserikkeid sagedamini soojamaareisidel. „Ilmselt on eakatel väga sooja kliimat raskem taluda,” oletab Ulfsak. Ettevõtte praktikas on ette tulnud nii südameoperatsioone kui ka kaugetest ja eksootilistest piirkondadest tagasitoimetamist kodumaale.

Mällo soovitab juba reisi broneerides sõlmida reisitõrkekindlustuse, sest kui enne reisi peaks tervis tõrkuma või kasvõi koduvõtmed ootamatult ära kaovad, nii et bussile ei jõua, hüvitab kindlustus selle osa kahjust, mida reisifirma ei korva.

Seda, et klientidel on reisikindlustust vaja läinud reisi ärajäämise korral, kus põhjuseks on tervis, on kogenud ka Kaie Heido. „Eakamate puhul võiks eeldada, et reisile minekut takistavad olemasolevad terviseprobleemid, kuid statistika seda ei kinnita. Pigem jääb reis ära just noorimate pereliikmete haigestumise tõttu või tavapäraste külmetushaiguste levikul,” selgitab ta.

Samuti on Heido teada olnud juhtumeid, kui pikalt ette ostetud reis tuleb ära jätta ootamatu tervisehäda tõttu, mis nõuab haiglaravi just puhkusereisi vältel. „Soovitame mõelda mitte ainult reisil tekkida võivatest terviseprobleemidest, vaid ka sellest, kui palju hotellidele, lennupiletitele või ekskursioonidele ette makstud raha kaotsi läheb, kui tervise tõttu reisile minna ei saagi,” viitab Heido.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles