Soovitusi kinnisvara ostmisel

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui plaanite eluaset osta, mõelge esmalt läbi, millised on teie vajadused ja rahalised võimalused. Sobiva elukoha leidmiseks on lihtsaim kasutada kinnisvaraportaalide abi.

Kui soovite osta korterit või maja, siis uurige:

• kas müüja on selle korteri omanik ja milline on ostetava korteri omandivorm;

• kas majas on korteriühistu (sealt saab küsida, kas ostetaval korteril on võlgnevusi);

• ega korteris ole üürnikku või sundüürnikku;

• kui suured on kommunaalmaksed.

Eluaseme ostmisel (nii laenuga kui ka laenuta) peate sõlmima müüjaga notari juures ostu-müügilepingu. Notar valmistab lepingu ette, kontrollides seejuures tehingu tõestamiseks vajalikke andmeid. Notar esitab kinnistusregistrile omandi ülemineku kande tegemiseks avalduse ja vajalikud dokumendid. Pärast kannet kinnistusraamatusse saate kinnisasja omanikuks.

Enne lepingu sõlmimist peate müüjaga kokku leppima, kes maksab notaritasu ning millal ja millistes osades tasutakse ostusumma. Paika tuleb panna ka eluaseme üleandmise tähtaeg.

Kui te koduostuks pangalaenu ei vaja, oleks ostu-müügitehingu sõlmimisel hea kasutada notari deposiiti. Ostjana kannad kokku lepitud summa hiljemalt lepingu sõlmimise päevaks notari deposiitkontole ning notar kannab raha müüja arvele kolme tööpäeva jooksul pärast tehingu toimumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles