Kodu vahetamisega võib teenida väikese varanduse või jääda kodutuks

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: www.freepik.com

Teie kodus on mitu tuba ­tühjaks jäänud, sest lapsed ­elavad ammu oma elu, ning suure korteri või maja ülal­pidamine on kulukas. ­Hoolimata ­kõrgest east on aeg mõelda uuele kodule.

Kuigi on südasuvi, mõtlevad paljud inimesed juba praegu õudusega, et peagi on käes aeg, kui tuleb taas tasuda suuri kommunaalkulusid. Pole ime, kui käreda pakasega kulub küttearvetele pool pensionit. Mida teha, et küttearvete tasumise asemel saaks täita hoopis mõne ammuse unistuse?

Sageli on eakate inimeste kodudes palju kasutuna seisvat ülepinda. Kütta on aga vaja ka tube, kuhu õieti asja pole. Seetõttu soovitab üle kümne aasta kinnis­varamaaklerina töötanud Kairi Gansen kõigepealt üle vaadata, kui suur on teie elamispind.

Kui olete langetanud otsuse vahetada elamine väiksema vastu, on Ganseni esimene soovitus mitte tormata. Kinnisvara ostmine ja müümine võtavad palju aega ja iga väiksemgi viga võib minna kalliks maksma. „Kiiremini kui kolme kuuga elukohta ei vaheta. Pool aastat on täiesti normaalne aeg ja maja müügi puhul tuleb isegi aastaga arvestada,” sõnab ta.

Kodu müümisel mängivad suurt rolli emotsioonid ja seetõttu on arukas nõu küsida lähedastelt, kes suudavad kõrvaltvaatajana head nõu anda. Kui teie viimane kinnisvaratehing jäi aega, mil maksevahendiks olid veel rublad, soovitab Gansen kindlasti maakleri poole pöörduda.

Soovitusi maakleriteenuse kasutamisel

• Kinnisvara ostmine ja müümine on lihtsam maakleri vahendusel, ka kinnisvara üürile andmiseks on võimalik kasutada maakleri abi.

• Valige maakler, kes kuulub Eesti Kinnisvaramaaklerite Kotta ja/või kel on professionaalsust tõestav atestaat. Atesteeritud maakler on oma oskusi ja teadmisi tõestanud atesteerimiseksamil, mille läbimise järel kannab ta kinnisvaramaakleri kutsenimetust.

• Maakleri komisjonitasu sisaldub tavaliselt eluaseme müügihinnas.

• 2012. aasta novembris Eestis kehtima hakanud Euroopa Liidu kinnisvaramaaklerite teenusestandardi järgi peab kinnisvaramaakler teiega sõlmima kirjaliku lepingu.

• Maakler ei tohi alustada teie kui potentsiaalse kliendi kinnisvara müüki enne teievahelise kokkuleppe sõlmimist.

• Müüjana peate saama maaklerilt infot turundusstrateegiate, vara väärtuse tõstmise võimaluste, kohalike seaduste rakendumise ja tehinguks vajaliku dokumentatsiooni kohta.

Allikas: tarbijakaitseamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles