Analüüs: veerand II samba vanaduspensioni ikka jõudnud klientidest on töötavad pensionärid

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott.
Rahakott. Foto: Margus Ansu / Postimees

2013. aasta lõpus oli ligi 22 000 vanaduspensionäril õigus pensioni II sambast raha saada. Väljamaksete avalduse esitas SEB pangale 16 388 inimest. Seega veerand vanaduspensioni ikka jõudnutest jätkasid tööl käimist ja II sambasse kogumist, andis teada SEB pank.

Keskmiste näitajate põhjal on II samba kontole pensioniealisel kogunenud üle 6600 euro, mille väljamaksmiseks on kolm võimalust: II samba pensionileping, fondipension või ühekordne väljamakse.

„Et II pensionisamba väljamaksete teema muutub üha aktuaalsemaks, siis kindlustuslepingu sõlmimisel tasub tähelepanu pöörata kolmele näitajale – garanteeritud aastaintressi määrale, lisakasumile, mida on kindlustusselts lisaks regulaarsele pensioni väljamaksmisele kohustatud jaotama ja oodatavale elueale, mida kasutatakse väljamaksete hinnastamisel,” ütles SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst.

Holsti sõnul on tänased II samba pensionärid tavapärase 30–40 aasta asemel kogunud vara vaid 10 aastat, mistõttu on II samba mõju keskmisele vanaduspensionile pigem tagasihoidlik. „2013. aastal oli kindlustusseltsiga sõlmitud II samba pensionilepingu suurus keskmiselt 47 eurot kuus (aasta varem 44 eurot), fondipension 33 eurot kuus ja keskmine ühekordne väljamakse 927 eurot,” sõnas Holst.

Juhul kui isik liitus II sambaga 2002. aastal, jätkas sissemakseid perioodil 2010-2011, tal oli kogu selle aja keskmine palk, tema varade tootlus kõikide fondide keskmine ning ta jäi 2014. aastal pensionile, siis ulatuks tema pensionivara maht 6651 euroni.

SEB Elu- ja Prensionikindlustuse juhatuse esimehe arvates tulevikus proportsioonid muutuvad. „Kui eeldada, et alates II samba loomisest 2002. aastal lisapensioniraha kogunud meesterahvas läheb 2037. aastal pensionile, siis keskmise palga puhul on temal kogunenud 60 000 eurot,” lisas ta.

Kokku on Eestis ligi 656 000 II pensionisambaga liitunut, neist üle 148 000 kogub pensionit SEBs. Eelmise aasta lõpu seisuga oli Eestis ligi 303 000 vanaduspensionäri ning praeguse sündimustaseme püsimise korral jõuab üle 65aastaste arv Eestis praeguselt 18 protsendilt 2050. aastaks 25 protsendile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles