Pikendusjuhe toob suitsuanduri lähemale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamrexi klienditeenindajad on seadeldist eakamatele inimestele ise soovitanud ja nii on suitsuanduri pikendusjuhe Eestiski mitmed tänulikud kliendid juba leidnud.
Tamrexi klienditeenindajad on seadeldist eakamatele inimestele ise soovitanud ja nii on suitsuanduri pikendusjuhe Eestiski mitmed tänulikud kliendid juba leidnud. Foto: Tamrex

Üha enam on kuulda tulekahjudest, mille tõsised tagajärjed võinuks olemata olla, kui kasutajatel olnuks hõlpsam viis tühjenenud patareiga suitsuandur laest kätte saada või laetud akudega tagasi panna. Liigagi tihti unustatakse suitsuandur patarei vahetamise ajal kapi peale või sahtlisse vedelema, kuid seal seadmest paraku tulekahju avastamisel abi pole. Probleemi aitab lahendada niiöelda pikendusjuhe, mis toob patareid kasutajale lähemale.

Eestis suitsuanduri pikendusjuhtme ehk PIPSi turule toonud Tamrex Ohutuse OÜ kommunikatsioonijuhi Diana Larionova sõnul on tegemist seadeldisega, mis teeb suitsuanduriga toimetamise nii vanemate kui nooremate inimeste jaoks senisest tunduvalt lihtsamaks.

„Näiteks on umbes kord aastas vaja vahetada patareid või mõnikord suitsuandur vaigistada, kui see tööle hakkab. Pikendusjuhtme loogika on lihtne – suitsuandur paigaldatakse lakke, selle külge installeeritakse patareikarp, mis tuuakse juhtmega mööda lage ja seina alla sobivale kõrgusele,” selgitab Larionova.

Diana Larionova kinnitusel pole pikendusjuhet ehk PIPSi suitsuanduri külge installeerida raske ka tehnikakaugetel inimestel. Piisab üksnes sellest, kui patareikarp trukkidele sarnaneva kinnitusega suitsuanduri patareide kohale kinnitada ning leida sobiv teekond juhtmele, mis selle küljes oleva patareikarbi madalamale, käepärasele asukohale toob.

„Seadeldise paigaldamine ei ole tegelikult keeruline ja eakas inimene võib sellega hõlpsasti toime tulla, kuid kui lapsed ja abi käepärast, tuleks seda kindluse mõttes ikkagi kasutada. Pikendusjuhtme paigaldamiseks tuleks lae alla ronida ja kui eakal ei ole selleks turvalist ning ohutut võimalust, võiks paluda seda teha näiteks külla tulnud lastel või lastelastel,” arvab Larionova.

Erinevad tootjad pakuvad erinevaid võimalusi ka juhtme pikkusele, kuid Tamrex pakub klientidele seni vaid nelja meetri pikkust juhet, millest peaks spetsialistide sõnul tavatingimustel piisama.

„Kui karbike on valitud asukohta toodud, tuleks sinna sisse asetada töökorras patarei ja karp sulgeda. Valget värvi karbike ei ole suur ega riiva seetõttu oma väljanägemisega silma,” sõnab Diana Larionova.

Tema kinnitusel piisab hiljem patarei vahetamisel üksnes sellest, kui karbikesest patarei välja võtta ja uus sisse pista. Sama lugu on asjatult piiksuma hakanud suitsuanduri vaigistamisega – kui andur tööle hakkab, võib patarei lihtsalt välja võtta ja suitsuandur vaikib. „Seejärel tuleks muidugi kindlaks teha, mis põhjusel andur tööle hakkas ja tulekahju korral abi kutsuda,” manitseb Larionova.

Päris ilma lae alla ronimata suitsuanduri pikendusjuhtmega siiski hakkama ei saa. Nimelt tuleb andurit testida laes oleva suitsuanduri nuppu vajutades. Lisaks tuleb andur laest alla tuua ka juhul, kui see vajab puhastamist. Just tolmuseks läinud suitsuandur on mitmete valehäirete ja tüütute piuksumiste põhjus. Sellisel juhul pikendus ei aita, vaid tuleb ikkagi lae alla ronida, andur alla võtta ning seda pehme ja kuiva lapiga pealt pühkida.

„Kui sellest abi pole, võtke suitsuandur kaasa näiteks bensiinijaama ja laske suruõhuga kambrike puhtaks. On võimalik, et tolm ja väiksemad putukad, näiteks sääsed on optilise suitsuanduri kambrikesse pääsenud ja segavad seal anduri tööd,” õpetab Larionova.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles