Igapäevatoimetamine on osa liikumisest

Kaarel Zilmer
, Tallinna Ülikooli liikumisõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aknapesu on jõudu ja vaeva nõudev töö, aga selle teeb helgeks pilt, mis puhtast aknast välja vaadates avaneb.
Aknapesu on jõudu ja vaeva nõudev töö, aga selle teeb helgeks pilt, mis puhtast aknast välja vaadates avaneb. Foto: Erakogu

Pärast toimekat suve peaks suurel osal meist päris hea tunne olema – mida kõike tehtud sai! Kui veel kena ja pikka sügist annaks, siis jõuab veel oi kui palju ette võtta. Mõnel õhtul tahab väsimus küll maha murda, aga see kõik on nii mõnus, kui saad omatahtsi toimetada.

Ei ole vaja teha suurt uurimust, et kinnitust saada, kuidas talve lähenedes inimese aktiivsete toimetamiste ring kahaneb. Õues rahmeldamise aeg jääb päev-päevalt lühemaks. Enam kisub ikka tugitooli, raamatu seltsi või mõnel inimesel tavategevuseks saanud ristsõnade lahendamise manu, mis kõik aga suvise askeldamise kõrval lausa paigalseisuna tunduvad ning samas ka tekkinud hea füüsilise enesetunde raashaaval ära kulutavad. Aga ka sel pimedamal ajal on omad tegemised, mida suvel polnud lihtsalt mahti teha.

Füüsilist tööd napib

Aastaringi tegevusi analüüsides tekib sageli küsimus, kas me peaksime igapäevase tavatoimetamise kõrval veel mingi täiendava sportimise ja treenimise peale mõtlema või annab see ringirahmeldamine, millest ju ka otsest kasu tõuseb ja asjad tehtud saavad, vajaliku kehalise koormuse. Kui tavatoimetamine parajalt pingutust nõuab, tuleb ka väsimus ning sellest taastumine, siis kas ei piisakski vaid igapäevasest rassimisest? Jäägu sportimine neile, kel tava­askelduste koormus saamata jääb.

Maailmas on inimese tavalist toimetamist päris palju uuritud ja leitud, et ühe osa vajalikust liikumisvajadusest saab inimene tõepoolest igapäevase askeldamise kaudu kätte. Samas on väga oluline, kui aktiivne sa oled, mida teed põhilise tegevusena ja mis on see, mida tavatoimetamisena veel teha tuleb.

Kui päevast-päeva tuleb bussi või rongi peale minekuks kilomeetreid maha käia, siis on ju koormust küll. Ka hoolitsetud koduümbrused ning pöetud murulapid on vaieldamatult meid seal tegutsemisest saadud paraja koormusega vormis hoidnud. Aga kui suurema niidumaa puhul juba murutraktori rooli keeratakse, siis on inimesele endale mõjuv koormus üsna napp. Ka paar viimast lumerohket talve dikteerisid meile paratamatuid lumelabidatöid, et hommikul üldse liikuma pääseda.

Füüsilist tööd jääb aga kõigest hoolimata siiski üha napimaks ja kunagised kujuteldamatuid pingutusi nõudnud tööd, kas või näiteks kahemehe saega talvepuude saagimine, on asendunud hoopis efektiivsemate ja vähem pingutust nõudvate variantidega. Ikka selles suunas, et paak täis ja mootor käima!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles