Jalad vajavad hoolitsust aastaringselt

, Raudalu Südameapteegi proviisor-juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalad.
Jalad. Foto: Sille Annuk / Postimees

Sügise ja talve saabudes, kui eelistatakse kanda kinniseid jalanõusid, unustatakse tihtilugu igasugune jalahooldus. Jalgadele pööratakse tähelepanu alles probleemide tekkimisel. Tegelikult vajavad jalad hoolitsust aastaringselt, sest ainult nii saab võimalikke jala­probleeme ennetada ja varakult avastada.

Esimene asi jalahoolduses on kindlasti igapäevane jalgade pesemine. Pesta tuleks pigem jahedama veega. Mustade jalgade korral on vaja kasutada pehmete harjastega jala- ja küüneharja ning seepi. Määrdunud ja sokiebemetega küünealuseid tuleb hoolega harjata.

Tihti soovitatakse naha pehmendamiseks teha kuni 10 minutilisi jalavanne, mille vette lisada dušigeeli, vannisoola jmt. See soovitus on suvel väga õigel kohal, aga talvel peaks jalavannidega veidi ettevaatlik olema.

Talvel nimelt väheneb õhuniiskus ja sellest tulenevalt on nahalt vee aurustumine tugev. Tulemuseks on külmem nahk, mis ei ole võimeline tootma nahka kaitsvat rasvakihti. Kui nahal ei ole vajalikku rasvakihti, muutub see kuivaks ja on kahjustustele vastuvõtlikum.

Tavalised aluselised seebid võivad samuti nahalt kaitsva rasvakihi eemaldada ning nahka kuivatada, seega peaks kasutama pigem neutraalseid tooteid. Vahel soovitatakse kuiva naha pesemiseks kasutada ihukreemi või emulsiooni. Neid kasutada nagu seepi – pesta ja loputada jaheda veega.

Higistavate jalgade korral soovitatakse kasutada pigem happelisi pesuvahendeid. Nii jääb nahale happeline kiht, mis hoiab bakterite kasvu kontrolli all ja vähendab halba lõhna.

Kord nädalas võiks ette võtta jalgade koorimise, mis pehmendab paksenenud talla- ja kannanahka. Koorimiskreemi tuleb niiskete kätega määrida jalgadele, mõni minut masseerida ja seejärel veega loputada.

Jalgu tuleb kuivatada hoolikalt ja õrnalt. Eriti tähelepanelik peab olema varbavahede kuivatamisel, sest need kipuvad hauduma minema. Kui hõõruda liiga kõvasti, võivad varbavahed katki minna.

Korralik kuivatamine ja hilisem jalgade õhutamine hoiavad ära nii varbavahede haudumise kui ka jalainfektsioonid.

Naha elastsuse, niiskustasakaalu säilitamiseks ja kuivuse vältimiseks tuleks jalalabasid ning sääri iga päev kreemitada oma nahatüübile vastava kreemiga. Seda peaks tegema õhtuti pärast jalgade pesemist ja hoolikat kuivatamist.

Kreemi tuleb võtta nii palju, et kõik imenduks naha sisse. Kuivi ja ketendavaid sääri võiks kreemitada pärikarva. Kanna- ja päkaosade määrimiseks soovitatakse kasutada kogu kämmalt ning kreemi paremaks imendumiseks võiks seda teha ringjate liigutustega. Varbavahesid haudumise vältimiseks ei kreemitata, aga küüsi ja küünenahku küll. See aitab säilitada küünte elastsust ning vältida kuivamist ja kumeraks tõmbumist.

Kreemi valik sõltub naha kuivusest ja karedusest. Mida kuivem ja karedam nahk, seda rasvasemat kreemi peaks kasutama. Jalataldade nahk on paks ja sinna sobib rasvasem kreem, nt rasvasisaldusega 30–60%. Kui nahk on tugevalt paksenenud ning kipub lõhenema, võiks kasutada spetsiaalseid kreeme koos õhukeste puuvillaste sokkidega.

Küünte ülesandeks on sõrme- ja varbaotste kaitsmine hõõrdumise ja surve eest. Seetõttu ei soovitata küüsi lõigata liiga lühikeseks ega liiga sageli. Küüsi võiks lõigata kohe pärast jalapesu, sest siis on need pehmemad ega murdu nii kergesti.

Varbaküüned tuleks lõigata vastavalt varbaotsa kujule, nurgad peaks alles jätma. Pärast lõikamist tuleks lõikepind viiliga üle käia. Küüs on lõigatud õigesti siis, kui selle äär on varbaotsale kergelt vajutades tunda. Kui varbaküüned lõigatakse liiga ümaraks või lühikeseks, võib küüs küünevalli sisse kasvada ning tekitada valu ja põletikku. NB! Põletik võib tekkida ka liiga väikeste sukkade-sokkide ja jalatsite kandmisest.

Oma jalgade eest peaks hoolitsema pidevalt, nii suvel kui ka talvel. Järjepideva hoolitsusega saab endale ilusad ning terved jalad, sest märgates oma jalgade juures väiksematki muutust, saab sellele tähelepanu pöörates hoida ära suuremate probleemide tekke.

Igapäevane jalahooldus on lihtne – pese jaheda veega, kuivata hoolikalt, kreemita kuiva nahka, umbes kord kuus lõika küüsi, kuid mitte liiga lühikeseks, kanna õige suurusega sukki-sokke-jalatseid. Tulemuseks on ilusad hoolitsetud jalad, mida ei tule häbeneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles