Kuidas looduslike vahenditega vererõhku alandada?

, Benu Tõrva keskapteegi proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aroonia
Aroonia Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ligi pooled üle ­60aastastest põevad kõrg­vererõhk- ehk hüpertooniatõbe. See on haiguslik ­seisund, mil korduval ­mõõtmisel ­ületab ­süstoolne ehk ülemine rõhk 140 mm Hg ja diastoolne ehk ­alumine 90 mm Hg.

Kuigi kõrgvererõhktõbi on levinud haigus, on vaid 10 protsendil juhtudest teada selle põhjus. 90 protsendi puhul on tegemist essentsiaalse hüpertensiooniga ehk leitava põhjuseta kõrgvererõhktõvega.

Kui süda pumpab verd, avaldab see veresoontele rõhku. Süstoolne vererõhk on südame kokkutõmbumisel, diastoolne aga südame lõõgastumisel tekkiv rõhk. Vererõhk sõltub seega südame poolt ringesse paisatud vere hulgast ning arterite olukorrast. Vererõhku mõjutavad ka teised faktorid, nagu organismi vee- ja soolasisaldus, neerude ja närvisüsteemi seisund ning mitmed hormoonid, kuid essentsiaalse kõrgenenud vererõhu täpsed tekkepõhjused ei ole teada. Kõrg­vererõhktõve eest pole kahjuks kaitstud ka inimesed, kel noores eas on vererõhk madal. Enamasti tekib neilgi vanemas eas kõrgvererõhktõbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles