Millest koosneb nn vanainimeselõhn?

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstim
Arstim Foto: Erakogu

Peamised põhjused, mis võivad tekitada teistes tunde, et eakal või tema kodul on vanainimeselõhn.

Tuulutamata kapid

Vanadel inimestel on sageli palju asju. Nende keha termoregulatsioon halveneb, mistõttu hakkab neil kergemini külm. Sageli on aknad nii kindlalt suletud, et neid pole võimalik avada. Mõnikord on ka kardinad pidevalt ees. See tähendab, et värske õhu juurdepääs on piiratud. Kui toad on kuumad, asju täis ja seal õhk ei liigu, hakkavad bakterid paljunema ja võib tekkida kõduseen.

Pesemata pesu

Nooremana tundub lihtne kantud riided pesumasinasse visata. Vanemaks saades võib juhtuda, et särk või kleit läheb kappi puu peale, sest „seda saab veel ühe päeva kanda”. Paljud eakad alahindavad ka aega, mis kulub tualetti minekule, ja jäävad seetõttu hiljaks.

Suuõõne hügieen

Vananedes moodustavad suu koed vähem sülge, mistõttu kiusab paljusid eakaid suukuivus. Sülg on parim kaitse halva hingeõhu vastu. Eakate hulgas sage norskamine ja magades suukaudne hingamine kuivatab suu kudesid veelgi. Ka kipub vanemaks saades hammaste harjamine tagaplaanile jääma. Proteesid võivad samuti lehkama hakata, kui nende eest halvasti hoolitsetakse. Oma panuse suust erituvaks lõhnaks annavad ka diabeet, refluks ja teised maovaevused.

Ravimite rohkus

Kõik väävlit sisaldavad ravimid eritavad naha kaudu tugevat aroomi. Tugevalõhnalised on ka salvid ja kreemid, mida paljud eakad kasutavad kas lihas- või liigesevalude korral. Samuti mentool, mida lisaks salvidele sisaldavad ka köhaärritust või hingamisraskusi leevendavad imemistabletid.

Vannimineku valud

Ekspertide kinnitusel vananedes pesukordade arv väheneb, eriti meestel. Mida rohkem on eluaastaid, seda suurema ettevõtmisena duši alla, vanni või sauna minek tundub. Ja pole ka justkui põhjust end „üles lüüa”. Lähedastele kurta, et enese pesemisel oleks abi vaja, on lihtsalt piinlik. Niisiis lepibki suur osa eakatest „svammi-vanniga”. Lihtsalt märja nuustikuga enda hõõrumine pole spetsialistide hinnangul siiski piisav.

Koristamise keerukus

Mida eakamaks inimene saab, seda raskem on ette võtta suurpuhastust. Arstid on paljudel eakatel keelanud kummardada, ronida redelil ja toolil, samuti ei tohi nad põlvitada ega koogutada.

Janutus

Janutus mõjutab inimese lõhna mitmel moel. Vananedes ei saada ajuripatsid signaale, et kehal napib vedelikku ja janu kaob. Eriti suur oht on liikumisraskustega eakal. Vedelikupuudus aitab kaasa ka külmatunde tekkele. See aga tähendab suletud aknaid ja üleköetud tuba.

Lõhnataju puudumine

Üks selgitus „vanainimese lõhna” tekkele on äärmiselt lihtne: eaka inimese lõhnataju pole nii terav kui noorematel. Kui mõnel juhul tundub, et vanainimesel on probleeme hügieeniga, näiteks tema ihu või hingeõhk lõhnab ebameeldivalt, ei tähenda see, et eakal on ükskõik.

Allikas: healthland.time.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles