Valu alaseljas saab alguse lääpa tallatud kingadest

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääpa tallatud jalatsid
Lääpa tallatud jalatsid Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti ainus jalaravispetsialist ortopeed Kalev Toots nendib, et tableti võtab inimene sisse viie minutiga, aga jalaarsti juurde jõuab heal juhul viie aasta pärast, siis kui seljavalu on juba väljakannatamatu. Tavaliselt kurdetakse alaseljavalu üle.

Rootsis Norrköpingis ortopeediainseneri elukutse omandanud, Oulu Ülikoolis ortopeediat õppinud ning Prantsusmaal end täiendanud Kalev Toots teab, et enamasti tekivad valud, kui puusavöö pole ühel kõrgusel ja kui vasak või parem puusatipp on teisest veidi eespool.

„Sisekülje või päris põlvesilma aluse põlvevaluga ei panda torusse ehk magnetresonantstomograafi, sest enamasti ei leita sel puhul röntgenipildilt midagi. Liiges on korras, seljapilt on ka korras, toetus on õige, sest pole tekkinud roietevahelist nihkumist, mis võib ka valusid tekitada,” kirjeldab jalaravispetsialist. „Ja inimene käibki kurvalt ringi. Ta võidakse suunata reumatoloogi jutule, et ehk kimbutab artriit. Ka sel juhul valu ei kao, küll leevendub, aga tuleb jälle tagasi.”

Alaselja- ja põlvevalusid esineb ka püstijalu töötavatel inimestel: õpetajatel, müüjatel ja juuksuritel. Toots ei tegele pelgalt jalgade ravimisega, vaid uurib inimese tervislikku seisundit jalalabadest kuni selja keskpaigani, sealhulgas alaselga ehk kõike seda, mis puudutab ortopeediat. Kui probleem on närvides, tuleb loomulikult minna neuroloogi või neurokirurgi jutule, sest ortopeedia alla käivad luud, neurokirurg aga uurib närvivalusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles