67aastane mees viib Mulgimaa lipu Vaikse ookeani kaldale

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arno Pavel
Arno Pavel Foto: Alar Karu

Mulgimaa Mustla mees Arno Pavel on aastaid peas veeretanud mõtet käia ära oma isa sünnikohas Vladivostokis Jaapani mere rannikul. Reisi on ta otsustanud ära teha üksinda ja ilma suurte sponsorite rahalise abita.

Teisipäeval, 13. mail saadab vallarahvas Tarvastu paisjärve ääres puuskultptuurina seal seisva Õnneliku mulgi pere juurest reisimehe koos Mulgimaa lipuga teele.

Villisega sõites tuleb reisi pikkuseks Mulgimaalt Vladivostoki 30 000 kilomeetrit.

„Unistus on vaja täita, muidu jäädki sellest vaid värvilisi unenägusid nägema,“ tunnistas 67aastane Pavel Viljandimaa päevalehele „Sakala“.

Praegu elab ta Kose vallas ja on bussijuhiameti vahetanud kõrtsmiku oma vastu. Talle kuulub Hüüru trahter. Nüüd usaldab ta ohjad mõneks ajaks pereliikmete kätte.

Reisi sihtkohaga seovad teda ka perekondlikud sidemed. Tema vanaisa lahkus Eestist 1906. aastal ning elas Vladivostokis, pidades maalriametit. Ka Paveli isa sündis seal.

Päevinäinud kehvas seisus villise ostis Pavel Tarvastu põllumajandusühistu pankrotivara müügilt. Praeguseks on ta pruuni tankihakatise peale kulutanud 8000 eurot.

Villisele on paigaldatud suuremad rehvid ja õhkpadjad, et vajaduse korral kliirensit 10 sentimeetrit kõrgemaks timmida. Kutusekülu mõõtmistulemus oli 21 liitrit 130 kilomeetri peale. Mees ostis viiekäigulise kasti ootusega, et hoiab kütust kokku, aga see ei õnnestunud.

Kütust kulub tema arvestuste kohaselt reisi jooksul 4000 euro jagu. Eelarvet ta koostanud pole. Reisi ta kulukaks ei aja ja magab autos. Ta loodab, et tütar saadab raha juurde, kui puudus tuleb.

Vladivostoki lähedal asuvasse Eesti muuseumi plaanib Pavel viia raamatuid ja Tarvastu valla lipu. „Et valla piir käiks vastu Vaikse ookeani randa,“ märkis reisisell „Sakalale“.

Reisimehega saab kohtuda 13. mai pärastlõunal kell 16 Mustlas mulkide kuju juures, kus vallavanem Alar Karu talle pidulikult ka valla lipu kaasa annab. Vallavanem soovib reisimehele: „Lase Mulgimaa lipul lehvida üle Venemaa!“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles