Miks tasub juua pärnaõieteed?

, Raudalu Südameapteegi proviisor-juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnaõis
Pärnaõis Foto: Erakogu

Pärnaõieteed on haiguste ravimise eesmärgil joodud juba kaua. Miks juba meie vanemad ja vanavanemad pärnaõisi kasutasid? Miks on pärnaõietee kasulik?

Harilik ja suurelehine pärn

Nii harilik pärn (Tilia cordata), mida kutsutakse ka lõhmuseks või niinepuuks, kui suurelehine pärn (Tilia platyphyllos) on lehtpuud, mis kasvavad 30–40 meetri kõrguseks. Hariliku pärna lehed on väiksemad, südajad, pealt tume- ja alt sinakasrohelised ning ilma karvadeta, all külgroodude nurkades on punakaspruunid karvatutid. Lehe serv on peensaagjas. Suurelehelise pärna lehed on suuremad, ümarad, alt valkjad ja pehmekarvalised, roodude nurkades on valkjad karvatutid. Lehe serv on teravsaagjas.

Pärnad õitsevad juulis lühikest aega, vaid 10–15 päeva. Sel ajal on pärnade läheduses tunda tugevat magusat lõhna. Nende õied on väikesed ja valkjaskollase värvusega, tavaliselt 3–6 kaupa õisikutes. Õisikuvarrel on lai tiibjas kollane kandeleht.

Mesi ja õied

Tugev magus lõhn meelitab ligi mesilasi. Puhas pärnaõiemesi on kõrgelt hinnatud. See on hea maitse ja raviomadustega, lisaks mõjub rahustavalt.

Ravimiseks kasutatakse kuivatatud õisikuid koos nahkja kandelehega. Korjama peab noori, äsja puhkenud õisi. Õisikud tuleb kuivatada varjulises kohas õhukese kihina, kiireks kuivatamiseks võib kasutada veidi kõrgemat temperatuuri (mitte üle 40 kraadi). Kuivatatud pärnaõied peab ära kasutama kahe aasta jooksul.

Milleks neid kasutatakse?

Pärnaõitest valmistatud teed juuakse kõige rohkem palavikualandajana külmetushaiguste ja gripi ajal, see soodustab higi- ja uriinieritust ning on põletikuvastase toimega. Pärnaõieteed kasutatakse köha leevendamiseks ja kurgu kuristamiseks. Ülemiste hingamisteede katarri korral soovitatakse teha pärnaõieauru. Arvatakse, et pärnaõied tõstavad organismi vastupanuvõimet nakkushaigustele.

Pärnaõitest valmistatud teed, millele on lisatud pärnaõiemett, tasub juua rahutuse, ärrituse, närvilisuse ja unetuse puhul. Pärnaõieteed soovitatakse juua spasme lõõgastava ning valu vaigistava vahendina seedeprobleemide ja gaasivalude korral, sapipõie tegevuse ergutamiseks ning isegi veresoonte lupjumise, kõrge vererõhu, südamekloppimise, mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandi, kuseteede põletike ja seeninfektsioonide korral.

Vanniveele lisatuna leevendavad pärnaõied lihaspingeid, reumavalusid ja podagrat. Pärnaõiekompress pleegitab tedretähti ja pigmendilaike. Selleks soovitab Aili Paju võtta kolm supilusikatäit peenestatud pärnaõisi klaasi keeva vee kohta, lasta tund seista ning seejärel tupsutada saadud tõmmisega tedretähti või teha kompressi.

Ägedate südame- ja veresoonkonnahaiguste puhul tuleks meditsiinidoktor Aili Paju soovitusel pärnaõietee joomist vältida. Arvatakse, et pidev pärnaõite kasutamine viib organismist välja kaaliumi ja seetõttu südamelihase jõudlus väheneb.

Et pärnaõites on palju keemilisi ühendeid, siis annavad rohuteadlane Ain Raal ja Soome botaanikaprofessor Sinikka Piippo nõu raseduse ja rinnaga toitmise ajal pärnaõietee joomisest loobuda või kasutada seda ettevaatlikult.

Päevane optimaalne annus on 2–4 grammi pärnaõisi. Erinevate keemiliste ühendite sisalduse tõttu pärnaõites võiks pärnaõieteed tarbida kuni kolmenädalaste kuuridena.

Mis peaks meelde jääma?

Pärnaõitest tehtud teed jooge palaviku alandamiseks külmetushaiguste ja gripi põdemise ajal. Pingelisel perioodil mõjub pärnaõietee rahustavalt, samuti aitab see kergemate seedehäirete korral. Pigmendilaikude ja tedretäppide pleegitamiseks tupsutage neid pärnaõieteega. Lihaspingete, reumavalude ja podagra leevendamiseks lisage pärnaõisi vanniveele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles