Kui kõht on kinni

, Pärnu Keskuse apteegi juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margot Lehari
Margot Lehari Foto: Erakogu

Kõhukinnisus on soole ­tühjenemise sageduse ­vähenemine ning alati pole sellele selget põhjendust. Kõhukinnisust esineb kuni 6 protsendil ­tervetel ­täis­kasvanutel ja ligi 80 protsendil vanemaealistel.

Lapsi vaevab kõhukinnisus sagedamini kui täiskasvanuid, naisi tihemini kui mehi. Kõhukinnisusega on tegemist, kui inimene roojab nädala jooksul vähem kui kolm korda, see vajab pingutust ning väljaheide on kõva.

Kõhukinnisuse põhjuseks võib olla kiudainevaene toit. Kiudained suurendavad väljaheite massi ja seovad selles vett. Et vältida kõhukinnisust, on vaja päevas süüa umbes 30 grammi kiudaineid – suur taldrikutäis kaerahelbeputru, kuus-seitse viilu täisteraleiba või paar õuna. Kõhukinnisuse korral tasub tarvitada linaseemneid, sest nendes olev lima soodustab sooltetööd. Linaseemneid on hea lisada jogurtile. Kõhukinnisust tekitab ka vähene vedeliku tarbimine. Ööpäevas võiks inimene juua kaks liitrit vedelikku. Meeles tuleb pidada, et toitumist peab muutma järk-järgult.

Kõhukinnisust soodustavad ka vähene liikumine, stress, reisimine ja operatsioonid. Ka roojamisvajaduse pidev ignoreerimine põhjustab kõhukinnisust. Korrapärane tualetis käimine, näiteks alati pärast hommikusööki, soodustab korralikku sooltetööd. Mõnikord tekib kõhukinnisus siseorganite haiguse tõttu.

Samuti rikuvad korrapärast sooltetööd krooniliste haiguste ravimid, nagu diureetikumid (vererõhuravi, tursete alandamine), opioidid-valuvaigistid (metadoon, morfiin, fentanüül, kodeiin), kaltsium­kanaliblokaatorid (vere­rõhuravimid) ja neuroleptikumid (haloperidool, levome­promasiin, kvetiapiin). Pidevalt ei tohi kasutada lühiaegseks või aeg-ajalt kasutamiseks mõeldud kontaktlahtisteid (bisakodüül, senna), sest need tingivad soolte atooniat (laisa soole sündroomi), see omakorda kõhukinnisust.

Apteegi käsimüügiravimitest sobib nii ajutise kui kroonilise kõhukinnisuse (tingitud kas vähesest liikumisest või valest toidust) ravimiseks õrn ja tõhus laktuloosi sisaldav siirup. Laktuloos tõmbab vett soolde, muudab soolesisu pehmeks ning soosib heade soolebakterite tööd. Siirup segatakse joogiga ja juuakse hommikul enne sööki. Laktuloosi toime on igal inimesel erinev, mõnel saabub see paari tunni pärast, mõnel võtab aega kolm-neli päeva. Laktuloos sobib ka lastele, rasedatele, ravimitest põhjustatud ning operatsioonijärgse kõhukinnisuse raviks.

Naatriumpikosulfaat on tugevatoimeline ravim, mis toimib 6–12 tunni jooksul, ergutades jämesoole peristaltikat ning pehmendades selle sisu. Tilku on lihtne manustada neelamisraskustega inimestel. Need, kellel on tekkinud käärsoole atoonia, näiteks bisakodüüli tarbimise tõttu, tasub jätkata laktuloosi siirupiga. Kui see pole efektiivne, lisada juurde pikosulfaadi tilgad. Kuigi need on ohutumad kui bisakodüül või senna, ei soovitata neid tarvitada pikka aega. Ei sobi alla 12aastastele lastele.

Makrogool ehk polüetüleenglükool on lahustuv meeldiva maitsega pulber, mis sobib üle 12aastastele ja vanemaealistele tugeva või kaua kestnud kõhukinnisuse korral või kui on vaja esile kutsuda kõhulahtisust. Makrogool tõmbab vett soolde, muutes soolesisu vedelamaks. Toimeaine ei imendu soolestikus ja väljub väljaheitega.

Bisakodüüli tabletid sobivad ainult lühiajaliseks (kuni nädal) kõhukinnisuse raviks. Bisakodüül toimib otse käärsoole limaskestale, suurendades käärsoole silelihaste rütmilist kokkutõmbumist ja käärsoole tühjenemist. Kui võtta ravimit päeval, saabub toime 6 tunni jooksul, kui enne magamaminekut, siis 8–12 tunni jooksul. Pikaajalisel tarvitamisel põhjustab käärsoole atooniat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles