Õnnestunud reis nõuab ettevalmistusi

, ERGO isikukindlustuse grupi juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Mällo
Annika Mällo Foto: Erakogu

Lapsed kinkisid sünnipäevaks toreda kruiisi? Kas on plaanis grupiga ­Euroopat ­avastama minna? Et pikalt planeeritud sündmusest ebameeldivuste jada ei ­kujuneks, tasub silmas pidada lihtsaid ­nõuandeid ning reis võib ­muretult alata.

Reisiks valmistumine algab juba pikalt enne sõitu. Esmalt tuleb veenduda, kas reisidokumendid on korras. Paljud riigid nõuavad, et isikut tõendav dokument kehtiks vähemalt pool aastat pärast reisilt naasmise kuupäeva. Seepärast on tarvis välisministeeriumist järele uurida, millised on sihtriigi nõuded dokumendi kehtivusele.

Mõned riigid nõuavad ka viisat, mistõttu peab aegsasti enne reisi kindlaks tegema, kas tegemist on viisat nõudva riigiga ning kui kaua enne reisi, kust ja kui suure summa eest seda soetada saab. Nõuetele vastavate dokumentideta pole luba inimest reisile lasta, nii tekiksid ka sihtriigis sellega probleemid, mida võõras keele- ja kultuuriruumis on keeruline lahendada.

Reisi planeerides tuleks arvesse võtta välisministeeriumi soovitusi mõnest ohtlikust piirkonnast eemale hoida, sest seal ei suudeta inimesi võimaliku ohu eest täielikult kaitsta. Tasub hoiduda sõja-, loodus­katastroofi- ja muudest kriisikolletest ning valida sihtkohaks turvalisem ja rahulikum paik. Kui aga sõit hoiatuse saanud riiki on vältimatu, tuleb kindlasti oma minek registreerida välisministeeriumis ja jätta vajalikud kontaktandmed ka lähedastele.

Vanemas eas kimbutavad kroonilised hädad, mis nõuavad regulaarset ravimist. Kui arst on välja kirjutanud ravimid, mida peab pidevalt ja mõnikord ka ootamatult manustama, tuleb vajalik kogus arstimeid reisile kaasa võtta. Need peaks lennukisse endaga ühes võtma, sest kui äraantavad kohvrid hilinevad või kaotsi lähevad, on vähemalt rohud käepärast

Et reisikindlustus plaanilisi arstivisiite ja ravimite ostu ei kata, tuleb pagasi hilinemise korral arvestada täiendava kuluga ravimitele või arstile, küll aga hüvitatakse haiguse ootamatust ägenemisest tingitud ravikulu. Et mingil põhjusel kaotsi läinud pagas hiljem kompenseeritaks, on vajalik kindlasti sõlmida pagasikindlustus, et väärtuslikud esemed vähemalt rahaski kätte saada.

Reisile minnes võiks mõelda ka reisi ärajäämise või katkemise kindlustamisele. Muidu lähevad tühistatud või muul põhjusel pooleli jäänud reisiks tehtud kulutused lihtsalt kaduma. Tühistamine võib olla tingitud reisija ootamatult halvenenud tervisest, mistõttu pole võimalik oodatud puhkusele sõita. Sel juhul hüvitab kindlustus reisile tehtud kulutused.

Võõrasse keelekeskkonda minnes tasub kaasa võtta vestmik, et mitte hätta jääda. Suurrahvad valdavad enamasti vaid oma emakeelt ning nende keelt mitteoskav inimene võib õige tee või apteegi otsimisega hätta jääda.

Turist on varastele kerge saak, sest ta vaatab rohkem ringi, kõnnib aeglaselt ning on hajameelne. Seetõttu on arukas veenduda, et raha ja dokumendid on pandud kindlasse kohta, kust võõras käsi seda kergesti võtta ei saa. Tuleb vältida tagataskut ja koti välimist sahtlit. Dokumendid, tagasisõidupilet ja suurem raha tasub panna hotelli vastuvõtu seifi, et need korraga kaasas ei oleks.

Kuumuses võimaliku terviseriski ärahoidmiseks tuleb ravimi manustamiseks või jalgsimatka tarvis ikka pudel joogivett kaasa võtta.

Kui olete end kõigiti kindlustanud, on mõistlik kindlustuse reisiabinumber ja kindlustuspoliisi number ikkagi käepärast hoida, et emakeeles oma mured kiiresti lahendatud saaks. Nii nagu pole halba ilma, vaid on sobimatu riietus, nii võib ka öelda, et pole halba reisi, on vaid halvasti ettevalmistatud reis. Head teed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles