Pension tõuseb aprillikuust

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastamisele pensioniindeksi määruse eelnõu, mille järgi tõusevad pensionid 1. aprillist ligi kuus protsenti, teatab uudisteagentuur BNS.

Selle kohaselt kinnitab valitsus riikliku pensioni indeksi väärtuseks 1,058. See tähendab, et pensionid tõusevad keskmiselt 5,8 protsenti. Pensioniindeksi arvestamise aluseks on 80 protsendi ulatuses eelmise aasta sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise ja 20 protsendi ulatuses eelmise aasta tarbijahinnaindeksi muutus.

Lähtudes statistikaameti ametlikult avaldatud tarbijahinna­indeksi väärtustest aastatel 2012 ja 2013, oli tarbijahinnaindeksi aastane tõus 2,8 protsenti ja rahandusministeeriumi andmetel oli sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise aastane kasv 7,3 protsenti. Riikliku pensioni arvestuslikuks indeksi väärtuseks arvutati neid tegureid kasutades 1,064. Riiklike pensionide indekseerimise maksumus käesoleval aastal on umbes 62 miljonit eurot.

Sotsiaalministeeriumi väitel on tegu viimase kuue aasta suurima pensionitõusuga. Keskmiselt kasvab pension 240 eurot aastas ehk 20 eurot kuus.

Valitsus on juba varem otsustanud, et pensionide ligi kuueprotsendist kasvu peab toetama ka pensionide tulumaksuvabastuse tõus, mis tähendab, et tulumaksuvaba tulu suurus pensionärile ulatub uuest aastast 4248 euroni aastas ehk 354 euroni kuus.

Seni said pensionärid tulumaksuvaba tulu 4031 eurot aastas ehk 336 eurot kuus. Tulumaksuvaba miinimumi tõstmata ei säiliks keskmine pension tulevast aastast enam täies mahus maksu­vabana.

Tulumaksuvabastuse määra tõstmisega tõuseb maksuvabastus pensionidelt keskmise vanaduspensioniga samale pulgale – 354 euroni. Muudatus puudutab umbes 200 000 pensionäri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles