Minu sõbrannal on perefirma

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervis ei ole kumm, mida lõpmatuseni venitad. Rahapatakaga juba haigust ei löö.
Tervis ei ole kumm, mida lõpmatuseni venitad. Rahapatakaga juba haigust ei löö. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ta naerab: „Kõik tuttavad loevad minu raha ja arvavad, et minu tulud on suured, samal ajal kui maksuameti arvates on need ebaloomulikult väikesed."

Vara üles, hilja voodi - nõnda rikkus majja toodi. See vanasõna on täpselt minu sõbranna elu peegeldus. Ainult et seda päris rikkust ei olegi tulnud. Sinna on veel pikk tee, kui üldse kunagi õnnestub kohale jõuda. Kui saad lõpuks puudutada silmapiiri, hakkab teekond lõppema, on öeldud laulusalmis. Sõbrannal on aga suurem osa elust veel ees.

Äri on nagu dieet: kui lased lõdvemaks, kukud algusesse tagasi. Või isegi veel sügavamale. Lõpuks saab äritegevusest elustiil. Toodad-müüd-investeerid. Kõrvale panna ei õnnestu suurt midagi. Hea, kui võlad enda alla ei mata.

Sõbranna järgib ülemuslikku põhimõtet: kui ise ära ei tee, jääbki tegemata. Ta ei oota palgatöötaja kombel raasukesi ülemuse laualt, vaid tahab osaleda kapitali tekitamise ja jagamise juures. Ta maksab iseendale ja oma töötajatele palka ja püüab jääda ka riigimaksude tasumisel patrioodiks. Kuigi need maksud on võimelised imema eesti äriinimese täiesti tühjaks.
Teisipidi jällegi arendavad nad äriinimese ajutegevust.

Tööpäev algab sõbrannal vara hommikul ja venib hilja õhtuni. Ameerikas oli kolmekümnendatel aastatel loosung: kui tahad saada rikkaks ja kuulsaks, ära maga üldse.

Mis saab sel juhul aga tervisest? Tervis ei ole kumm, mida lõpmatuseni venitad. Rahapatakaga juba haigust ei löö.
Teisipidi jällegi saab raha eest parima meditsiinilise abi. Nii ongi sõbranna minust palju tihedam arsti külastaja. Närvid ei pea lihtsalt sellisele pingele vastu. Meelelahutused on tal ka aeg-ajalt korralikult ülekeevad. Kui aga vile kutsub, on kõik muu unustatud.
Äri on tema usk, lootus ja armastus.

Kui me sõbrannaga kohtume, ei leiagi me alati ühist keelt. Mina kui tavaline alluv püüan kõik tööga seonduvad probleemid ülemuse kraesse lükata, tema aga leiab, et süüdi on laisad ja mõistmatud töötajad. See jääbki igaveseks vaidlusteemaks.

Päevast päeva peavad äriinimesed olema kursis seaduste ja nende muutustega.

Nad loodavad riigikogule nagu usklikud kõigevägevama liberaalsusele.
Riigikogu on eesti rahva kõrgeim meelelahutusorgan, kus rahvasaadikud töötavad istmikulihastega, sest muid töövahendeid pole võtta. Nii vahel tundub.

Õndsad on need riigikogulased, kes arvavad end kõike teadvat, sest tegelikult ei tea nad rahva elust suurt midagi. Ja nii ongi sealt mõttetu otsida kainet mõistust ja ausat asjaajamist. Poliitika ja majandus on nii läbipõimunud seetõttu, et nende reeglid on ühed ja samad: rikastelt saab võtta raha ja vaestelt hääled.

Aga sõbranna käes on meie tegelik elu. Tema peab ajama äri, kasvatama rahvuslikku koguprodukti, tõstma üles uppiläinud majandust, looma uusi töökohti. Tal ei ole aega tühja tallata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles